Regiunea CENTRU - prin ADR CENTRU

Prezentare Regiunea Centru

Regiunea Centru este asezata in zona centrala a Romaniei, in interiorul marii curburi a Muntilor Carpati, pe cursurile superioare si mijlocii ale Muresului si Oltului, fiind strabatuta de meridianul 25 grade longitudine estica si paralela 46 grade latitudine nordica. Cu o suprafata de 34 100 kmp, reprezentand 14,3 % din teritoriul Romaniei, Regiunea Centru ocupa pozitia a 5-a intre cele 8 regiuni de dezvoltare. Prin pozitia sa geografica, realizeaza conexiuni cu 6 din celelalte 7 regiuni de dezvoltare, inregistrandu-se distante aproximativ egale din zona ei centrala pana la punctele de trecere a frontierelor.

Resursele naturale sunt diverse si includ importante rezerve de gaze naturale, sare, metale neferoase, materiale de constructii ( bazalt, andezit, marmura, travertin), mici depozite de carbune inferior si numeroase izvoare de apa minerala. In afara resurselor subsolului, Regiunea Centru dispune de un remarcabil potential hidroenergetic si de un valoros potential forestier (padurile si suprafetele impadurite ocupa aproximativ o treime din suprafata regiunii ).

Numarul populatiei Regiunii Centru
, la sfarsitul anului 2006, era de 2 530,8 milioane locuitori, densitatea populatiei fiind de 74,2 loc./ kmp. Prin ponderea populatiei urbane, de 59,8 %, Regiunea Centru se numara printre cele mai urbanizate regiuni ale Romaniei, dupa Regiunea Bucuresti-Ilfov si Regiunea Vest. Majoritatea oraselor au un numar mai mic de 20 000 locuitori, un singur oras – Brasovul – are populatia de peste 200 000 locuitori, iar doua - Sibiul si Targu Mures - au intre 100 000 si 200 000 locuitori. Populatia Regiunii Centru se caracterizeaza printr-o mare diversitate etnica, lingvistica si religioasa. Romanii formeaza 65,3% din totalul populatiei regiunii, maghiarii 29,9%, romii 4%, germanii 0,6%.

Economia Regiunii Centru
are un vizibil profil industrial, evidentiat atat de contributia ridicata a industriei la formarea produsului intern brut cat si de ponderea populatiei ocupate in sectorul secundar. In anul 2005, PIB/locuitor, exprimat la Paritatea de Cumparare Standard ( unitate de valuta conventionala care exclude influenta diferentelor intre nivelurile preturilor dintre tari), in Regiunea Centru, era de 8066 euro (36% din media Uniunii Europene).

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru are rolul de a contribui la dezvoltarea durabila si echitabila a Regiunii Centru prin inlaturarea disparitatilor si dezechilibrelor dintre zonele regiunii, in folosul locuitorilor ei. Infiintata prin Legea 151/1998, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru functioneaza in temeiul Legii 315/2004 privind dezvoltarea regionala in Romania.

Menirea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru este de a elabora si de a pune in practica planurile si strategiile concepute in parteneriat, de a contribui si utiliza eficient resursele financiare si umane in asistarea comunitatilor din Regiunea Centru, precum si de a atrage noi resurse.

Prin ADR Centru, autoritatile locale si judetene, organizatiile ne-guvernamentale si intreprinzatorii din Regiune au acces la fondurile europene derulate prin programele PHARE si prin Programul Operational Regional. Tot prin ADR Centru, comunitatile din Regiune vor avea acces la Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, pentru finantarea de investitii in sectorul productiv, infrastructura, educatie, sanatate, dezvoltare locala si intreprinderi mici si mijlocii.
Activitatea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala este coordonata de Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Centru, care reuneste presedintii consiliilor judetene si reprezentanti ai municipiilor, oraselor si comunelor din fiecare judet din cele sase care compun Regiunea Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

Studiu privind potentialul eolian al Regiunii Centru

Pe parcursul anului 2007 ADR Centru a realizat un studiu pentru identificarea potentialului eolian al Regiuniii Centru utilizand tehnologia GIS. Interpretarile acestui studiu sunt evidentiate in hartile de mai sus.